Pengekalan bangunan lama dan peningkatan kualiti persekitaran (cadangan Jalan Iskandar, Taiping) / Nor Amin Mohd Radzuan - Mohd Radzuan, Nor Amin (1997)
Arus pembangunan yang terlalu pesat sebenamya mengancam kedudukan rumah-rumah kedai lama di dalam ruang bandar, Kadar permintaan yang tinggi keatas ruang bandar membahayakan kewujudan rumah-rumah kedai lama, kerana dikhuatiri mungkin ia akan diambil atau dirobohkan untuk dibina semula dengan ruang- ruang perniagaan yang baru. Aktiviti mi jika berlaku_akan memusnahkan unsur-unsur sejarah termasuk skala asal bangunan yang mengadunkan ciri-ciri asal senibina kolonial sebagai membuktikan bahawa kemajuan telah dikecapi pada masa lalu. Manakala dari aspek ruang bandar pula rumah-rumah kedai lama sediaada, sebenamya hanya mampu untuk menampung sejumlah penduduk yang tertentu sahaja. Sebaliknya jika pembangunan-pembangunan moden dibenarkan untuk mengganti rumah-rumah kedai lama kemungkinan akan timbul masalah kesesakan dan persekitarannya juga akan turut bembah. Pengekalan bangunan lama sebenamya akan lebih berkesan jika ia diselaraskan melalui peningkatan kualiti mang perbandaran.