Estimation of mass moment inertia of ultralight boom frame (Yuri 1) / Khairil Anuar Kamsun and Mohd Ashadi @ Syam Hassan - Kamsun, Khairil Anuar; Hassan, Mohd Ashadi @ Syam (2001)
Bagi membuat laporan projek akhir tahun kami, kami telah diberi kajian kes yang bertajuk; " Estimation of Mass Moment of Inertia Properties of A Prototype Ultralight Helicopter Composite Boom Frame " Tajuk ini telah diberikan oleh penasihat projek kami, iaitu Encik Zaidi Md. Zain. Di bawah tajuk ini kami dikehendaki mencari nilai momen inersia jisim yang terdapat pada komponen 'mikrolight' di bahagian rangka tersebut. Oleh itu, kami semestinya menguasai dengan lebih konsep - konsep dalam skop kekuatan bahan, dinamik dan juga matematik dalam menyelesaikan permasalahan yang diberi ini. Di dalam projek ini, ianya menitikberatkan jumlah berat (mass yang terdapat pada setiap rangka yang dibina, supaya masalah - masalah lain seperti aerodinamik, keseimbangan dan kemampuannya beroperasi pada sesuatu tahap tertentu sekiranya terdapat perubahan pergerakan (menegak atau mendatar) pada mikrolite tersebut. Konsep asas pertama dalam mencari nilai jisim momen inertia ini adalah kesinambungan daripada aspek luas momen pertama, dan luas momen kedua yang terdapat pada sesuatu rekabentuk. Ini penting dalam mengkaji bagaimana sesuatu bahan yang digunakan dalam membuat sesuatu reka bentuk itu bersesuaian dengan keadaan, dari ciri - ciri keselamatan di samping memberikan daya tahan yang lebih lama la juga penting apabila aspek - aspek kos diambil kira sama. Oleh yang demikian, bagi memudahkan kami membuat penilaian kembali kepada rekabentuk tersebut, kami telah membuat perancangan yang teliti.