Fungsi pemimpin dalam sebuah organisasi / Ahmad Faiz Ahmad Ubaidah - Ahmad Ubaidah, Ahmad Faiz (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Secara ringkas fungsi pimpinan dalam sebuah organisasi adalah seperti berikut: Membentuk dan membimbing ahlinya ke arah kejayaan dunia dan akhirat. Menyatukan kumpulan dengan bertindak sebagai pakar rujuk, orang tengah, penasihat, kawan dan pendengar yang sabar. Mewujudkan suasana yang selesa untuk membolehkan orang yang dipimpin memberikan sumbangan yang bermakna dan secemerlang yang mungkin. Ini termasuklah dengan memberikan dorongan berdasarkan ganjaran atau hukuman dan teguran. Iklim organisasi yang selesa juga dapat mewujudkan apabila pihak pimpinan arif dalam bentuk membelai (secara fizikal atau psikologi).