Hukum penjarakan saf solat berjemaah / Dr. Mohd Kamel Mat Salleh and Dr. Mohamad Hasif Jaafar - Mat Salleh, Mohd Kamel (Dr.); Jaafar, Mohamad Hasif (Dr.) (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Penularan wabak COVID-19 sudah setahun lebih melanda tanah air Malaysia. Kes pertama yang mula dikesan positif pada 3 Februari 2020. Sehingga 14 Mac 2020, statistik yang Dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia setakat jam 5.00 petang menunjukkan sebanyak 41 kes baru dikesan dengan jumlah kes keseluruhan seramai 238 orang. Dalam masa yang begitu pantas wabak ini semakin menular ke seluruh negara. Disebabkan perkara tersebut, institusi fatwa di Malaysia telah mengambil pendekatan segera dalam membincangkan hukum bagi menyelesaikan pertikaian dalam kalangan masyarakat Islam. Sehingga kini umat Islam masih melaksanakan solat berjemaah secara penjarakan fizikal bertujuan mengekang penularan wabak yang boleh tersebar apabila duduk berdekatan antara satu sama lain.