Pencirian sifat-sifat kesuperkonduksian seramik Bil.6Pbo.4Sr2Ca2Cu30y / H. Azhan …[et al.] - H., Azhan; S. A., Halim; S. Y. S., Yusainee; K., Azman (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2000)
Dua sampel seramik Bi1.6Pbo.4Sr2Ca2CU30y telah disediakan melalui kaedah konvensional tindakbalas keadaan pepejal dengan suhu dan jangkamasa sinteran yang berbeza. Pencirian sifat-sifat kesuperkonduksian telah dikaji melalui kaedah pembelauan sinar-x, pengukuran rintangan, dan kerentanan a.u masing-masingnya untuk penentuan struktur, suhu genting dan sifat diamagnet. Secara amnya, kedua-dua sampel menunjukkan sifat logam pada suhu melebihi Tqonset) (110 K). TC(R=O) bagi sampel pra-sinteran dan sinteran diperolehi masing-masingnya pada suhu 54 K dan 100 K. Analisa struktur menunjukkan sampel pra-sinteran di dominasi oleh fasa suhu rendah 2212 manakala sampel sinteran di dominasi oleh fasa suhu tinggi 2223. Pengukuran kerentanan a.u. menunjukkan sampel sinteran mempunyai sifat diamagnet yang lebih baik berdasarkan isipadu pemerisaian diamagnet dan suhu puncak pepasangan, Tp yang diperolehi pada suhu yang lebih tinggi berbanding sampel pra-sinteran. Jenis simpangan Josephson merujuk kepada darjah kekuatan hubungan lemah antara butiran bagi sampel pra-sinteran adalah S-I-S yang didominasi oleh fasa 2212 dan S-N-S bagi sampel sinteran yang didominasi oleh fasa 2223.