Perancangan pembangunan kompleks perniagaan dalam kawasan kediaman / Abdullah Daud - DAUD, ABDULLAH (1996)
Kompleks perniagaan dalam kawasan kediaman adalah merupakan tren pembangunan komersial yang kian popular dewasa kini. Ini adalah berikutan kepesatan pusat-pusat bandar dan nilai tanah yang terlalu tinggi. Masalah kesesakan lalulintas dan kekurangan tempat letak kenderaan awam telah menyebabkan pemilihan pembangunan dilakukan kepada pusat-pusat kediaman yang menjanjikan kawasan tadahan yang luas dan lebih dekat. Disamping itu ia juga membantu menyemarakkan pembangunan secara menyeluruh ke semua kawasan dalam sesebuah negeri. Dengan bertindak sebagai 'magnet' kepada sesuatu tempat ianya akan berjaya menarik Iain-lain pembangunan untuk dimajukan di sesuatu Kawasan terbabit. Kewujudannya adalah membantu kesesakan bandar dan menjaminkan perkhidmatan yang bermutu kepada para pengunjung. Namun begitu garis panduan sedia ada adalah tidak sesuai lagj untuk dipraktikkan dengan pertumbuhan ekonomi dan peningkatan kuasa beli penduduk. Dengan itu kajian ini adalah dijalankan untuk menyediakan satu garis panduan yang baru demi mempertingkatkan lagi mutu perancangan yang bakal dirancangkan.