Nabi Ibrahim dengan orang Majusi / Makiah Tussaripah Jamil - Jamil, Makiah Tussaripah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Diceritakan pada suatu hari Nabi Ibrahim A.S. menolak seorang tetamu yang berkunjung ke rumahnya. Nabi Ibrahim A.S berkata, ‘Aku tidak akan menerima tamu seperti engkau selagi engkau tidak meninggalkan agamamu dan ajaran-ajaran orang Majusi” Orang Majusi itu meninggalkan rumah Nabi Ibrahim A.S dengan perasaan dukacita. Sikap Nabi Ibrahim A.S tidak disenangi oleh Allah S W T sehingga turunlah wahyu yang bermaksud, 'Apa kerugianmu jika engkau menerima tetamu itu, walaupun dia mengingkari dan selama mengkatiriKu. Aku akan menggantikan makanan dan minuman yang engkau berikan kepadanya 70 tahun.”