Elemen penghayatan akhlak: menurut Al-Ghazali / Norlela Kamaluddin - Kamaluddin, Norlela (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Akhlak merupakan gambaran tentang keadaan DALAM DIRI/JIWA manusia yang telah sebati dan daripadanya terbit tingkah laku secara mudah dan senang tanpa memerlukan pertimbangan atau pemikiran. Penghayatan Al-Quran: Membaca, tadabbur, tafakkur dan labayyun, serta mengamalkan dan menyebarkan isi kandungan al-Quran. Firman Aliah SWT bermaksud: "Maka apakah mereka tidak mentadabburkan ai-duran’ Atau hati mereka lerkunci." (Muhammad: 24).