Mengekang penyebaran berita dan maklumat palsu ketika pendemik Covid 19 / Dr. Mohamad Hasif Jaafar - Jaafar, Mohamad Hasif (Dr.) (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Penyebaran berita dan maklumat palsu sememangnya adalah satu kesalahan dari segi etika dan merupakan dosa besar di dalam agama Islam kerana ia adalah titnah yang boleh melagalagakan manusia. Sejak dahulu lagi masyarakat telah menyebarkan berita dari m ulut ke mulut di mana terdapat pengubahan yang berlaku pada setiap isi cerita kerana setiap indiuidu mempunyai cara tersendiri memahami cerita berkenaan di samping menokok tambah perkara yang tidak berlaku. Kajian pada tahun 2019 yang dijalankan oleh sekumpulan penyelidik dari Princeton dan New York Uniuersity menyatakan bahawa kebarangkalian seseorang itu untuk menyebarkan atau berkongsi sesuatu informasi yang tidak sahih berkolerasi lebih tinggi dengan um ur jika hendak dibandingkan dengan fa k to r lain seperti pelajaran, jantina ataupun pandangan politik. 11% daripada pengguna yang berumur 65 tahun dan ke atas berkongsi artikel yang lebih mendorong kepada informasi yang kurang sahih secara konsisten.