Imbasan sejarah astronomi / Syed Yusainee Syed Yahya - Syed Yahya, Syed Yusainee (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1996)
Astronomi adalah cabang ilmu fizik tertua yang pernah diketahui oleh manusia. Boleh dikatakan kebanyakan tamadun agung dunia bermula dari kecenderungan ke arah astronomi. lanya telah membawa manusia merentas muka bumi dan menjadualkan kehidupan seharian mereka. Namun begitu astronomi bukan timbul secara tiba-tiba, bermula dari tamadun Yunani, Cina, India, Mesir, Islam dan Sains Moden perkembangannya telah melalui berbagai-bagai perubahan. Artikel ini cuba melihat perubahan dan kesan daripada sumbangan awal tamadun Yunani ke atas astronomi dan kemajuan manusia sejagat.