Kisah tauladan 1: tidak mendapat ikan tetapi mendapat syurga / Makiah Tussaripah Jamil - Jamil, Makiah Tussaripah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Pada zaman dahulu, ada dua orang nelayan, seorang mukmin dan seorang lagi kafir. Pada suatu hari, mereka turun ke laut untuk menangkap ikan. Semasa menebar jala, nelayan kafir itu m enyebut nama Tuhannya. Hasil tangkapannya amat banyak. Berlainan pula dengan nelayan mukmin. Apabila dia menebar jalanya, dia m enyebut nama Allah tetap i hasilnya tiada seekor ikan pun yang tersangkut pada jaringnya. Sehinggalah ke lewat senja, nelayan mukmin itu tidak berjaya m endapat- kan walau seekor ikan pun manakala nelayan kafir pulang dengan membawa ikan yang sangat banyak. Meskipun pulang dengan tangan kosong, namun nelayan itu tetap bersabar serta redha dengan apa yang Allah takdirkan kepadanya. Si nelayan kafir itu pula membawa pulang berbakul-bakul ikan dengan penuh perasaan bangga dan bongkak. Malaikat yang m elihat keadaan nelayan mukmin itu berasa simpati lalu mengadu kepada Allah SWT.