Kerana ilmu, anda dimuliakan / Nadiah Hj Mohd Zin - Hj Mohd Zin, Nadiah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Islam amat menghargai ilmu. Tambahan pula, menuntut ilmu merupa- kan satu kewajipan bagi setiap umat Islam. Sebagaimana yang di sabdakan oleh Nabi SAW yang bermaksud “Menuntut ilmu adalah satu kewajipan ke atas setiap Muslim" Riwayat Ibnu Majah (224) Dengan ilmu itulah manusia akan menerima sangat banyak kebaikan serta mantaat bahkan ia merupakan alat pengukur dalam kehidupan manusia bagi menentukan sama ada perkara tersebut adalah hak ataupun batil. Misalnya, ketika kita temuduga pekerjaan, latar belakang pendidikan merupakan diantara kelayakan utama yang akan disemak oleh majikan sebelum kita diterima untuk bekerja.