Pembangunan bakat halal di Malaysia / Nursyamimi Zawani Mohd Shoid - Mohd Shoid, Nursyamimi Zawani (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Seiring dengan kepesatan perkembangan ekonomi di Malaysia, industri halal dilihat bakal menjadi salah satu sektor penyumbang utama bukan sahaja terhadap ekonomi tempatan bahkan di peringkat global juga. Berdasarkan data yang dikongsikan oleh Halai Industry Development Corporation (HDC), nilai pasaran industri halal di Malaysia dijangkakan bakal mencapai sehingga US$ 147.4 bilion iaitu nilai anggaran bersamaan RM 614.36 bilion pada tahun 2025. Sehubungan dengan itu, industri produk dan perkhidmatan haial ini sebenarnya secara tidak langsung telah membuka pelbagai peluang kerjaya baru. Justeru, selain daripada menambahbaik produk dan perkhidmatan halal yang ditawarkan, industri halal sangat bergantung kepada institusi pendidikan dalam aspek peningkatan kualiti dan kemahiran bakat halal bagi memastikan kejayaan sektor ini pada masa akan datang.