Adab dan komitmen menuntut ilmu / Norlela Kamaluddin - Kamaluddin, Norlela (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Adab dan menuntut ilmu tidak boleh dipisahkan seperti penekanan yang dibuat oleh Imam Malik RA: “Pelajarilah adab sebelum mempelajari suatu ilmu." Sehubungan itu, ilmu perlu dituntut dengan penuh adab demi meraih keberkatannya hingga pelajar bukan sahaja mendalami dan menguasai sesuatu disiplin ilmu, bahkan bersitat merendah diri dan tidak sombong. Melalui adab yang dipelihara, akan terserlah kesungguhan dan usaha dalam menuntut ilmu dengan matlamat mendapat keredhaan Allah SWT. Ini menunjukkan adab belajar berperanan membentuk sikap atau komitmen positit pelajar terhadap menuntut ilmu. Artikel ini akan menerangkan adab menuntut ilmu rumusan berdasarkan enam asas adab anjuran Imam Syatie.