Pengaruh budaya hedonisme atas remaja di Malaysia / Mohd Hidayat Mahadi - Mahadi, Mohd Hidayat (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Hedonisme didetinisikan sebagai prinsip atau pandangan hidup yang hanya menekankan pada kesenangan dan sangat diminati oleh kebanyakan manusia hari ini. Istilah Hedonisme adalah satu istilah yang diambil dari perkataan “hedone” merujuk kepada Bahasa Yunani yang bermaksud “keseronokan". Islam sangat memandang berat Hedonisme kerana ianya merupakan pemikiran yang cuba untuk menggangu- gugat umat Islam. Sekiranya perkara ini tidak dikawal, maka ianya akan merosak- kan akidah umat Islam itu sendiri. Akidah merupakan perkara yang asas dalam hidup sebagai seorang manusia. Sebagai umat Islam pula, al Quran dan juga as Sunnah merupakan panduan dan juga gaya hidup. Ini kerana matlamat dalam hidup manusia sebagai insan ini tidak lain dan tidak bukan ialah beribadah kepada Allah SWT.