Antara isu berkaitan riba / Mu’allim Mohd Bakri - Mohd Bakri, Mu’allim (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Perbezaan di antara orang yang memakan dan yang memberi makan Riba' Orang yang memakan riba' adalah orang yang menerima hutang dengan perjanjian di mana hutang tersebut di bayar dengan kadar yang lebih. Selain itu, orang yang membeli padi dengan padi tetapi me- nukarnya dengan kadar yang tidak sama nilainya juga adalah di antara contoh orang yang memakan riba'. Manakala orang yang memberi makan riba' pula adalah orang yang mem- beri hutang tersebut dengan syarat membayar lebih. Atau orang yang menjual padi dengan padi yang mana nilai padinya tidak sama banyak dari segi sukatan. Sesungguhnya golongan-golongan inilah yang merupakan orang yang termasuk dalam laknat Allah.