Kerjasama pendidikan ITM –Universiti Ohio - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2019)
Jalinan kerjasama Pendidikan antara Malaysia secara amnya dengan Universiti Ohio bermula seawall tahun 1965 di Benua Afrika iaitu di Lagos, Nigeria. Duli Yang Maha Mulia Yang DiPertuan Besar Negeri Sembilan, Almarhum Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman pada ketika itu bertugas di Nigeria sebagai Pesuruhanjaya Tinggi Malaysia telah bertemu dengan Dr.Russell A. Miliken, seorang Pegawai dari Universiti Ohio. Dalam pertemuan ini, cadangan telah dikemukakan untuk Universiti Ohio membuat perhubungan dengan ITM dalam bidang akademik selaras dan dikaji oleh Encik Khir Johari yang pada ketika itu menjadi Menteri Pelajaran.