Al-Farabi tokoh falsafah lslam / Nur Nabilah Azimoha - Azimoha, Nur Nabilah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Tokoh teragung Islam al-Farabi atau nama sebenarnya Muhammad ibn Muhammad ibn Tharkhan ibn Azwalagh al-Farabi. Panggilan paling mashur ialah al-Farabi. Beliau dilahirkan di Wasij dalam daerah Farab iaitu sebahagian daripada Transoxiana, Turki. Al-Farabi dikatakan berasal dari sebuah keluarga yang mempunyai taraf sosial yang tinggi dan ternama. Datuk al-Farabi merupakan seorang pegawai tentera yang ber- pengaruh dalam masyarakat feudal Turki. Kebanyakkan pengkaji dan ahli-ahli sejarah berpendapat bahawa al-Farabi memiliki dan menggunakan daya akal yang tinggi sejak awal lagi serta mempunyai kelebihan menguasai hampir kesemua bidang ilmu pengetahuan. Bahkanjuga beliau dikatakan mampu menguasai banyak bahasa seperti yang ditonjolkan dalam kitabnya al-Musiqa al- Kabir yang mempamerkan kebolehan menguasai bahasa-bahasa Parsi, Turki, Kurdi dan Arab.