Maqasid syariah dalam mengekang zina / Dr Adibah Bahori - Bahori, Dr Adibah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Islam adalah cara hidup yang sempurna dan komprehensit. Allah s.w.t telah menurunkan syariatnya yang wajib dipatuhi bagi membimbing manusia dalam melaksanakan tanggungjawabnya sebagai khalifah di muka bumi ini. Terdapat tujuan atau objektif tertentu di sebalik setiap pensyariatan yang telah diturunkan. Tujuan atau objektif inilah disebut sebagai maqasid. Walaupun kehidupan berubah dan tamadun bertambah maju seiring dengan peredaran masa. namun syariat Ilahi tetap bertepatan untuk memenuhi keperluan hidup manusia dalam mencapai kebahagian di dunia dan akhirat. Matlamat umum syariah adalah untuk menjaga maslahat (keperluan, kepentingan dan kesejahteraan) manusia serta mencegah dan membenteras kerosakan dan perkara-perkara yang membawa kepada kehancuran dalam ke- hidupan di dunia dan seterusnya di akhirat kelak.