Penjagaan Paliatif / Hasimah Chik - Chik, Hasimah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Penjagaan paliatif merupakan penjagaan kesihatan yang melibatkan keseluruhan elemen pada diri seorang individu, sama ada elemen fizikal, mental. psikologi, spiritual dan sosial. Islam agama yang sangat lengkap dari pelbagai aspek sama adalah melibatkan luaran manusia seperti penjagaan kesihatan, juga aspek dalaman manusia, iaitu penjagaan hati nurani. Aspek sosial juga Islam ambil perhatian dengan penekanan hubungan sesama manusia dan jugak hak-hak manusia. Penjagaan kesihatan dari semua aspek adalah suatu tujuan dalam kehidupan manusia yang mesti diambil berat.