Impak Program Pembangunan Rakyat Termiskin / Linda Yabi … [et.al.] - Yabi, Linda; Basat, Jessica; Daneil, Leslie; Melai, Ben Anderson; Ibrahim, Mohd. Rizal; Rakawi, Fadly Faizal (2001)
Dewasa ini, kemiskinan adalah salah satu daripada masalah yang melanda negeri kita khususnya masyarakat luar bandar. Demi menyahut serta membendung masalah ini, kami dengan inisiatif tertentu telah berusaha untuk membuat kajian berkenaan dengan "Impak Program PPRT Kajian Kes di Kota Samarahan”. PPRT adalah singkatan daripada, Program Pembangunan Rakyat Termiskin. Tujuan kajian ini adalah untuk memberi pemahaman kepada masyarakat sasaran tentang objektif sebenar kerajaan melalui program PPRT dan secara tidak langsung membantu kerajaan dalam program ini. Melalui kajian yang kami lakukan, antara objektif yang kami tetapkan adalah seperti melihat penerimaan masyarakat terhadap PPRT dan mengesan punca-punca atau stimulus yang membawa kepada kemiskinan kepada penduduk di sekitar kajian. Untuk menjalankan penyelidikan dan kajian bagi tesis ini kami telah menggunakan data primer iaitu sesi temubual, borang soal selidik dan pemerhatian. Dari data sekunder pula kami dapatkan dari keratan akhbar dan perpustakaan, Teknik-teknik persampelan yang dilakukan ialah seperti persampelan rawak mudah, teknik multi berperingkat dan sampel sasaran.