Sejarah Fakulti Perubatan UiTM - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2021)
Fakulti Perubatan UiTM ditubuhkan secara rasmi pada bulan November 2002 oleh Kementerian Pendidikan yang bertempat di UiTM Kampus Jalan Othman, Petaling Jaya, Selangor. Bermula dari 1 Disember 2002 hingga 14 Mac 2004, fakulti ini berada di bawah naungan Profesor Dr. Abdul Rahim Mohd Noor sebagai Dekan asas dan kemudiannya dilantik sebagai Dekan Fakulti Sains Kesihatan. Kepemimpinan fakulti kemudian diteruskan oleh Profesor Dato’ Dr. Khalid Yusoff pada 15 Mac 2004 hingga 1 September 2013. Bermula 15 Mac 2004, Fakulti Perubatan ditempatkan di Menara 1, Bangunan Sains dan Teknologi di kampus utama UiTM Shah Alam. Pengambilan pertama 20 pelajar perubatan diterima pada bulan Jun 2003 dan mereka menamatkan pengajian pada bulan April 2008. Menjelang tahun2011 jumlah pengambilan pelajar fakulti adalah sekitar 250 orang setiap tahun.