Puasa dan wanita / Nadiah Hj. Mohd Zin - Mohd Zin, Nadiah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Wanita merupakan satu golongan yang sangat menjaga soal ibadah puasa mereka, malah ketika di dalam keadaan uzur syarie atau haid pun mereka sanggup memilih untuk berlapar. Secara lazimnya, wanita ini telah pun dilatih serta dibiasakan oleh ibu bapa mereka berkaitan puasa sejak mereka kecil lagi. Namun para wanita, sudahkah kita menilai adakah puasa kita jauh lebih baik daripada puasa sebelumnya? atau setara? atau lebih merudum? atau adakah kita masih lagi menghayati nikmat berpuasa yang diterapkan oleh ibu bapa kita semasa kita masih kanak- kanak dahulu? Harusnya perubahan kemajuan seseorang itu haruslah diukur dari tahun ke tahun, maka kita nilai puasa atau perkara lain yang kita laksanakan adakah lebih baik daripada tahun sebelumnya. Jadi, menjelangnya ramadhan tahun ini, kita menilai semula ibadah puasa kita, semoga apa yang akan kita laksanakan akan nanti lebih baik dari yang sebelumnya.