Analisis prestasi akademik pelajar-pelajar Diploma Sains Komputer kampus ITM Cawangan Pahang / Sa'diah Sahat and Azizah Aris - Sahat, Sa'diah; Aris, Azizah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1991)
Analisis, dibuat terhadap purata' CPA, peratus lulus matapelajaran utama, purata mata setiap matapelajaran utama bagi setiap bahagian, mengukur perhubungan di antara matapelajaran utama dan mengenalpasti matapelajaran utama yang mempengaruhi CPA pelajar bagi setiap bahagian. Data diambil selama 10 semester sebagai sampel dari Bahagian 1 ke 111. Kaedah yang digunakan adalah dari graf yang diplot bagi prestasi CPA, peratus kelulusan dan purata mata setiap matapelajaran utama, kaedah ‘stepwise regression' telah digunakan untuk mengukur perhubungan setiap matapelajaran utama dan matapelajaran yang mempengaruhi CPA pelajar. Kajian awal ini dapat memberikan beberapa cadangan, contohnya memberi tumpuan yang lebih kepada matapelajaran yang mempengaruhi CPA pelajar serta mengenalpasti faktor faktor luaran yang mempengaruhi CPA pelajar selain daripada faktor faktor akademik.