Sistem maklumat diploma sains komputer ITM Cawangan Pahang (SIS-DCS) / Azman Taher - Taher, Azman (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1991)
Sistem maklumat Diploma Sains Komputer atau SIS-DCS ialah satu projek yangmengambil masa lebih kurang lima bulan sebelum ianya boleh beroperasi. Semasa artikel ini ditulis, saya menganggap SIS-DCS hanya 95% siap.SIS-DCS ialah satu sistem maklumat yang berorientasikan menu. Apa yang dimaksudkan di sini ialah pengguna tidak perlu menjadi seorang pakar untuk menggunakan sistem ini. Mereka hanya perlu membuat pilihan-pilihan yang sesuai berpandukan pada menu yang dipaparkan di skrin. Perisian yang digunakan untuk menggerakkan SIS-DCS ialah DBASE III Plus kerana saya dapati perisian ini amat mudah untuk difahami. Tambahan puIa, perisian ini amat praktikal untuk suasana dan persekitaran yang saya hadapi. Kemungkinan yang tidak boleh saya ketepikan ialah adanya perisian yang lebih sesuai untuk mengendalikan suasana yang sama.