Penglibatan pelajar dalam aktiviti ko-kurikulum dalam persatuan kajian kes: Universiti Teknologi MARA Sarawak / Ahmad Zakwan Ismail, Dominic Dawong and Mohamad Ismalie Yusop - Ismail, Ahmad Zakwan; Nawong, Dominic; Yusop, Mohamad Ismalie (2000)
Kajian ini adalah merupakan satu penyelidikan berkenaan penglibatan pelajar UiTM aktiviti ko-kurikulum dan kegiatan persatuan dalaman. Penyelidikan dijalankan oleh para penyelidik di kampu UiTM Samarahan. Manakala responden adalah terdiri daripada siswa-siswi UiTM. Bentuk Kajian adalah untuk mengkaji aspek keberkesanan aktiviti ko-kurikulum dan kegiatan persatuam dalaman yang dijalankan berdasarkan pengukuran dan penilaian daripada maklumbalas responden. Tesis ini adalah berbentuk kualitatif. Segala bentuk hasil kajian berdasarkan maklumbalas daripada responden. Aspek pendekatan berdasarkan kenyataan yang diberikan melalui borang kaji selidik untuk mendapatkan gambaran dan keadaan sebenar bentuk kajian. Dengan yang demikian, hasil kajian akan dapat menyumbangkan kepada UiTM satu bentuk maklumat yang amat berharga dalam penstrukturan dan perkembangan aktiviti ko-kurikulum di UiTM.