Memaksimumkan tahap penggunaan kemudahan dan perkhidmatan serta peranan pusat pelajar dikalangan siswa dan siswi Universiti Teknologi MARA Sarawak / Abdul Aziz Abdullah … [et.al.]. - Abdullah, Abdul Aziz; Awg Seruji, Awg Zamzuri; Halip, Imran; Sedek, Faidiladzhar; Sadim, Muhd Khairul Mukhsin (2000)
Kajian Penyelidikan yang telah dilakukan menunjukkan tahap perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan di Pusat Pelajar ini secara keseluruhannya berada pada tahap yang sederhana sahaja. Tetapi ia boleh ditingkatkan dari semasa ke semasa untuk menyediakan serta memberi segala kemudahan yang sempurna untuk semua warga kampus secara umumnya. Dari segi tahap penggunaan serta pemantapan Pusat Pelajar di sini menunjukkan bahawa tiada atau jarang sekali aktiviti serta program yang diadakan di Pusat Pelajar. Ini kerana tiadanya tindakan susulan yang di buat oleh pihak pengurusan atau pihak pentadbir Universiti mengadakan kegiatan serta aktiviti di Pusat Pelajar.Ini menyebabkan para pelajar beranggapan Pusat pelajar hanya sebagai tempat untuk berehat disamping untuk menggunakan segala perkhidmatan yang ada. Seterusnya,kebanyakan para pelajar juga secara keseluruhannya hanya beranggapan Pusat Pelajar sebagai suatu tempat untuk menghilangkan tekanan serta stress setelah penat memerah minda. Oleh yang demikian tanggapan seperti itu telah menyebabkan Pusat Pelajar telah di salah ertikan oleh para pelajar.