Persediaan menghadapi peperiksaan: satu pendekatan / Azman Taher - Taher, Azman (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1990)
Setiap institusi pendidikan menggunakan prestasi peperiksaan sebagai kriteria utama dalam mengukur pencapaian pelajar-pelajarnya. Sijil Rendah Pelajaran (SRP) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) menggunakan sistem agregat manakala Institut Teknologi MARA (lTM). umpamanya, menggunakan kaedah Purata Nilaian Gred atau lebih dikenali sebagai "Grade Point Average (GPA)" dalam menilai kecemerlangan atau sebaliknya pelajar-pelajar. Sebagai contoh, Anugerah Cemerlang Pengarah ditakrifkan sebagai:- . Anugerah Cemerlang Pengarah adalah anugerah kepujian kepada pelajar yang tamat kursus dan berjaya memperolehi Purata Nilai Gred (PNG) 3.50 atau lebih bagi tiap-tiap semester dengan syarat ia tidak pernah mengulangi mana-mana mata pelajaran. Jika pelajar menjalani Latihan Amali selama satu semester dan diberi gred Lulus/Gagal, semester berkenaan tidak diambil kira untuk anugerah ini. Sehubungan dengan isu ini, ahli-ahli akademik bersependapat bahawa pencapaian akademik tidak boleh digunakan sebagai pengukur tunggal dalam memperakui kecemerlangan seseorang pelajar. Salah satu isu yang telah diperdebatkan semasa Konferensi Akademik ITM yang telah berlangsung pada 13hb. September 1990 bertempat di ITM Cawangan Johor, Segamat ialah menghasilkan graduan-graduan yang seimbang - cemerlang dalam pencapaian akademik serta cemerlang dalam aktiviti kokurrikulum. Betapapun, tidak dinafikan bahawa pencapaian akademik atau khususnya pencapaian pelajar dalam peperiksaan masih digunakan sebagai "kunci" kecemerlangan pelajar.