Pengurusan penyelenggaraan pada bangunan pihak berkuasa tempatan (Majlis Daerah Pendang Kedah) / Mohd Firdaus Azid - Azid, Mohd Firdaus (2008)
Penyelenggaraan adalah gabungan dan beberapa tindakan untuk mencegah atau membaikpulih sesuatu item untuk menunjukkan arah tindakbalas yang diperlukan. Majlis Daerah Pendang adalah salah satu pihak berkuasa tempatan yang sudah semestinya mempunyai banyak aset, memerlukan sistem penyelenggaraan untuk melindungi aset daripada mengalami kerosakan. Di Majlis Daerah Pendang, unit penyelenggaraan adalah unit yang bertanggungjawab penuh untuk mengawal dan menyelaras semua harta milik Majlis daerah Pendang. Sasaran kajian ini adalah untuk menyelidik sistem penguaisan penyelenggaraan untuk bangunan Majlis Oaerah Pendang. Untuk mencapai sasaran kajian ini, empat objektif telah ditetapkan, iaitu menyelidik penguaisan penyelenggaraan yang dilaksanakan di Majlis Daerah Pendang; mengenalpasti keadaan sebenar bangunan Majlis Daerah Pendang; mengkaji tahap kepuasan penyewa mengenai perkhidmatan penyelenggaraan dan perkhidmatan di bangunan Majlis Daerah Pendang; dan mengusulkan cadangan untuk penguaisan penyelenggaraan pada bangunan Majlis Daerah Pendang. Beberapa kaedah kajian telah digunakan dalam menjayakan kajian ini termasuk menimba pengetahuan dari unit penyelenggaraan Majlis Daerah Pendang, penguna bangunan Majlis Daerah Pendang, dan penyewa bangunan Majlis Daerah Pendang. Hasil keputusan kajian menunjukkan responden yahg diwakili oleh penguna fasiliti untuk keseluruhan keadaan bangunan adalah agak baik. Untuk mencapai tahap kepuasan penyewa, satu sistem penguaisan penyelenggaraan baru telah dicadangkan.