COVID 19 dan iman sebagai seorang Muslim / Mohd Hidayat Mahadi - Mahadi, Mohd Hidayat (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Allah SWT telah menciptakan bumi dan alam semesta dengan sangat menarik dan cantik. Tumbuh-tumbuhan yang hidup menghijau dan langit yang biru telah memberikan pandangan yang menyegarkan. Ini membuktikan bahawa kekuasaan Allah SWT yang telah menciptakan segala isi langit dan di bumi. Namun apa yang berlaku hari ini, manusia tidak mengambil kesempatan atas rezeki yang melimpah ruah ini dengan rasa syukur. Bahkan manusia kutur akan nikmat yang telah diberikan oleh Allah SWT. Antaranya ialah tidak menjaga amanah Allah SWT seperti memelihara bumi dan alam sekitar dengan baik, tidak menjaga hubungan dengan Allah SWT, serta tidak memelihara ukhwah sesama manusia dengan sempurna. Justeru, kejadian virus COVID 19 sudah pastinya berlaku atas kehendak Allah SWT jua.