Wajib ke saya solat / Abdul Mukti Baharudin and Hajah Makiah Tussaripah Jamil - Baharudin, Abdul Mukti; Jamil, Hajah Makiah Tussaripah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Sebagaimana dimaklumi oleh setiap orang muslim. solat merupakan rukun Islam yang kedua. la merupakan tiang kepada agama. Sesiapa yang meninggalkannya, maka runtuhlah agamanya. Dan sesiapa yang tidak sempurna dalam menunaikan nya, maka tiang agamanya tidak kuat dan kukuh. Oleh kerana itu, pelaksanaan ibadah solat itu biarlah berlandaskan ilmu pengetahuan yang sebenar, bukannya ikut- ikutan atau warisan semata-mata. Dengan berlandaskan ilmu pengetahuan, solat yang ditunaikan mampu mencapai tahap kesempurnaan sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullh s.a.w. Solat merupakan salah satu ibadah yang disyariatkan oleh Allah s.w.t. Oleh itu semestinya kaifiat (cara) telah ditetapkan oleh Allah s.w.t. menerusi utusanNya, Rasulullah s.a.w. Apatah lagi Allah s.w.t. tidak mengizinkan hamba-hambaNya mereka cipta ibadah yang tidak ada asal usul dan sumbernya. Ini kerana ia akan menatijahkan hasil yang sia-sia dan ditolak oleh Allah s.w.t.