Misi topi bulat: perjuangan penuh liku / Nur Azimah Osman - Osman, Nur Azimah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Niat untuk mengenggam ijazah PhD tidak pernah ada semenjak di bangku sekolah. Mungkin pada ketika itu belum jelas apa itu PhD, yang terlintas hanyalah nak belajar pandai-pandai sampai masuk universiti. Namun setelah direzekikan oleh yang Maha Esa untuk menjadi tenaga pengajar di UiTM tidak dapat tidak PhD ibarat ‘bila nak sambung ni’ memanggil-manggil di benak fikiran. Setelah melalui perjalanan yang panjang dan beberapa kegagalan dalam proses permohonan untuk melanjutkan pengajian di peringkat PhD, alhamdulillah berkat doa seorang ibu dan izin dari Nya rezeki PhD tiba jua pada 2019. Berbekalkan semangat juang yang turun naik sementelah banyak dugaan dan cabaran semasa permohonan tajaan biasiswa SLAB dari KPT diawalnya, namun segalanya dipermudahkan di akhir penantian. Tanggal 1 Oktober 2019 menjadi kenangan peribadi melangkah kaki dengan sejuta harapan ke Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai seorang pelajar PhD dalam bidang genetik Fakulti Sains dan Teknologi (FST) di bawah seliaan Prof Dr. Badrul Munir Md Zain.