Keistimewaan buah yang disebut dalam Al-Quran / Dr Rashidah Iberahim - Iberahim, Dr Rashidah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Buah merupakan hasil tumbuhan yang boleh dijadikan sumber makanan. Terdapat buah yang memberikan rasa yang sedap namun memberikan kesan negatif terhadap kesihatan si pemakan, dan sebaliknya. Beberapa jenis buah telah disebut di dalam Al- Quran, yang memberikan manfaat terhadap kesihatan manusia sejak zaman dahulu. Beberapa kajian saintifik telah dijalankan terhadap buah-buahan tersebut dan kebanyakan hasil penyelidikan menyokong pandangan tersebut.