Tunggak evolusi pendidikan UiTMCNS: edisi Dr Noorlis Ahmad / Dr Muhammad Aidil Ibrahim - Ibrahim, Muhammad Aidil (Dr.) (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Tanggal 18 Mac 2020, merupakan tarikh keramat yang akan tersemat di dalam ingatan semua rakyat Malaysia. Tarikh ini merupakan hari pertama Malaysia menguatkuasakan pelaksanaan kawalan pergerakan (PKP1.0) disebabkan penularan wabak COVID-19. Disebabkan ini, institusi-institusi pendidikan Malaysia telah terpaksa untuk keluar dari zon selesa di mana sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P) secara bersemuka di dalam bilik-bilik kuliah dan kelas tidak lagi dapat dijalankan. Semenjak PKP dilaksanakan, aktiviti P&P telah mengalami evolusi yang ekstrim iaitu segala aktiviti dijalankan secara atas talian. Perkara ini merupakan suatu yang amat mencabar bukan sahaja untuk para pendidik, juga untuk para pelajar di setiap peringkat pendidikan. Ini kerana kaedah atas talian ini belum pernah digunapakai secara menyeluruh di dalam setiap sistem dan ini merupakan peluang keemasan untuk menambahbaik sistem pendidikan Malaysia sejajar dengan arus permodenan dunia.