Kajiselidik mengenai masalah, cabaran dan prospek usahawan wanita bumiputra di sekitar Wilayah Persekutuan / Noorazah Ab. Aziz ... [et al.] - Ab. Aziz, Noorazah; Azumu, Nur Azian; Rahman, Maznah; Samsudin, Mimi Suraya; Raja Yahaya, Raja Hayati (1991)
Penonjolan usahawan wanita kini adalah jelas kelihatan di mana-mana sahaja. Pengiktirafan dari orangramai adalah menjadi salah satu galakan kepada peningkatannya. Dalam melihat sejauhmana para usahawan wanita bumiputra boleh berjaya maka kajian mengenai masalah-masalah yang dihadapi, cabaran cabaran dan prospek-prospek mereka (usahawan wanita bumiputra) dibuat. Dari sudut pengembangan dan pembangunan ekonomi, kajian mengenai sejauh mana sumbangan/peranan mereka juga turut dikaji. Bagi mendapatkan maklumat-maklumat yang dikehendaki, kajian ini telah menggunakan data primer dan data sekunder, dengan perlaksanaan kaedah tinjauan bersemuka dan soal selidik. Persampelan ketidakbarangkalian telah digunakan dengan lebih menumpukan kepada Persampelan 'Quota' dan Persampelan "Convenience' kerana ianya mudah serta menjimatkan masa dan wang. Saiz persampelan yang dipersetujui adalah 150 orang dari populasi usahawan dan seramai 150 orang lagi dari populasi orang ramai, yang mana kedua-dua sampel ini dipilih dari persekitaran Wilayah Persekutuan sahaja. Bagi melihat ketetapan dan kesesuaian soal selidik, ujian rintis telah diadakan pada 13hb hingga 10hb Oktober 1991 dimana penerimaan jelas kelihatan dipihak responden tetapi penambahan perlu dibuat tentang pengertian/definasi usahawan bagi soal selidik kepada orang ramai.