Kajian pembangunan fizikal bandar Terengganu / Megawati Omar - Omar, Megawati (1984)
Tujuan asas perancangan fizikal , baik dari segi perancangan bandar atau pun perancangan wilayah ialah untuk menghasilkan satu perancangan yang baik dan boleh membawa munafaat kepada penduduk di kawasannya. Perancangan yang baik ini boleh membawa kepada munafaat-munafaat yang berhubung kait , iaitu munafaat peringkat paling optima boleh membawa kepada kestabilan ekonomi dan politik negara , begitu juga sebaliknya . Demikianlah besarnya peranan perancangan fizikal bandar dan wilayah kerana ia mengendalikan keadaan-keadaan dan faktor-faktor yang terperinci pada peringkat 'grass-root' yang membolehkan ia menghasilkan data-data sah untuk kegunaan perancangan ekonomi dan seterusnya. Munafaat hasil perancangan fizikal boleh ditujukan secara amnya melalui berbagai-bagai cara saperti kedudukan laluan lalulintas, kebersihan bandar, susun atur kedudukan gunatanah yang bersistem dan Iain-lain lagi.