Rekacipta alat untuk mengukur paras pasang surut air laut dalam kerja ukur hidrografi - satu eksperimen / A. Muhammad Anuar Awang - Awang, A. Muhammad Anuar (2001)
Berdasarkan perkembangan teknologi dalam bidang ukur hidrografi, telah banyak peralatan dan perisian dibina dan dlcipta bersesuaian dengan bidang kerja hidrografi untuk menyenangkan dan memudahkan proses kerja dengan lebih cepat, efisien dan kemas. Kerja ukur hidrografi merupakan satu bidang yang sangat luas iaitu melibatkan penggunaan peralatan dan perisian samada dilapangan atau dipejabat. Perkembangan terkini telah memberi kesan kepada syarikat pengeluar untuk bersaing dalam menghasilkan produk yang terbaik untuk pengguna.Projek ini adalah lebih kepada merekacipta alat untuk mengukur paras pasang surut air laut untuk kerja ukur hidrografi iaitu sebagai satu eksperimen. Penghasilan model alat ini adalah berdasarkan kajian model alat lama dan bam yang berada dipasaran.Sebenamya tujuan penghasilan model alat ini adalah untuk membuktikan bahawa model yang dihasilkan ini mampu untuk berfimgsi dan melaksanakan tugasnya seperti model yang lain dipasaran dengan kejituan yang tertentu serta kos yang lebih rendah berbanding dengan peralatan yang berada dipasaran. Secara tidak langsung ianya boleh diperkembangkan penggunaaimya dalam bidang ukur hidrografi dan juga boleh mengambil tempat dipasaran jika produk ini dikomersialkan.