Sistem pendidikan pondok dalam masyarakat Melayu Kedah / Shaharuddin B. Yahya - Shaharuddin, Yahya (1991)
Institusi pondok merupakan Institusi pendidikan kampung yang tnengendalikan pengaj ian agama Islam. Sebelum perang dunia ke 2, ia merupakan pusat pendidikan yang popular dikalangan masyarakat melayu terutamanya dibahagian utara , seperti Kedah, Kelantan dan Terengganu. Ia menjadi pusat ilmu yang dapat membentuk generasi Islam yang kemudiannya menjadi pemimpin masyarakat di tempat masing-masing disamping memberi ilmu kepada penduduk setempat.