Kejayaan Tabung Unit Amanah sebagai satu bentuk pelaburan yang terjamin masakini / Shaharis Saad ... [et_al.] - Saad, Shaharis; Ramli, Mohd Yaman; Mohd Lazim, Mohd Razif; Sudin@Rasdan, Shukor; Ghazali, Mohd Saleh; Ali, Musa (Faculty of Business and Management, 1993)
Kajian ini bertujuan untuk tnenilai prestasi dan kejayaan Tabung Unit Amanah masa kini, disamping melihat tahap kesedaran, pengetahuan dan penglibatan para pelabur terhadap konsep pelaburan cara ini. Diharap kajian ini dapat menyumbang dari segi pengetahuan dan panduankepada para pelabur masa inidanbakal pelabur serta pehak pengurusan Tabung Unit Amanah. Bagi mendapatkan maklumat-maklumat untuk menyokong kajian ini, penulis telah memilih responden-responden yang terdiri daripada pelabur-pelabur, syarikat-syarikat yang menguruskan Tabung Unit Amanah dan badan-badankerajaan yang bertanggungjawab mengawal perjalanan Tabung Unit Amanah di Malaysia. Kaedah persampel yang digunakan ialah 'non-probability sampling1 dimana pemilihan responden dibuat atas dasar 'judgemental'. Kaedah ini sesuai dengan masa, data dan kewangan yang terhad, Dua bentuk soalan kajiselidik telah direka bagi mengukur dan menilai fakta-fakta yang diperolehi daripada respondenresponden yang dipilih (pelabur dan syarikat yang mengurus Tabung Unit Amanah)