Pengurusan pembangunan kawasan pihak berkuasa perancang tempatan / Noh Abdullah - Abdullah, Noh (1988)
Sistem pentadbiran memainkan peranan penting dalam proses pembangunan. Di Semenanjung Malaysia, sistern pentadbiran terbahagi kepada tiga peringkat utama iaitu peringkat persekutuan, negeri dan tempatan. Ketiga-tiga peringkat ini mempunyai peranan yang khusus bagi memastikan rancangan pembangunan berjalan dengan lancar dan dapat dinikmati oleh setiap golongan masyarakat. Dari segi rancangan pembangunan kawasan, ia lebih bertumpu di peringkat tempatan kerana peringkat tempatan merupakan badan pentadbir dan pelaksana segala urusan pembangunan dan perkhidmatan. Di peringkat tempatan, terdapat dua kawasan utama yang menjadi tumpuan pembangunan iaitu kawasan di bawah pentadbiran Kerajaan Tempatan dan kawasan di iuar pentadbiran Kerajaan Tempatan. Kerajaan Tempatan di sini bermaksud Majlis Perbandaran atau Majlis Daerah yang ditubuhkan di bawah Akta Kerajaan Tempatan 197b, Akta 171. Bentuk pentadbiran dalam kawasan tempatan atou lebih dikenali dengan daerah terbahagi kepada dua iaitu pentadbiran oleh P'»jabat Tanah dan Daerah. Pejabat Tanah dan Daerah merupakan pihak yang berkuasa untuk meraastikan masyarakat didalam daerah berkenaan menikmati suasana pembangunan yang diberi oleh kerajaan dan menjaga keselamatan setiap golongan masyarakat.