Qari Mesir yang disegani: Sheikh Abdul Basit Muhammad Abdul Samad / Nurhafizah Ahmad and Fadzilawani Astifar Alias - Ahmad, Nurhafizah; Alias, Fadzilawani Astifar (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2022)
Mesir mempunyai ramai qari terkenal yang memberi sumbangan besar kepada dunia penyebaran ilmu al-Quran. Generasi al Quran yang muncul di Mesir adalah kerana persekitaran yang kondusif untuk mempelajari dan mendalami ilmu al Quran. Terdapat ramai qari Mesir yang terkenal, antaranya ialah Sheikh Muhammad Siddiq Al Minshawi, Sheikh Mahmud Khalil Al Husari dan Sheikh Abdul Basit Muhammad Abdul Samad. Mari kita kenali qari Mesir yang telah memberi sumbangan besar dalam ilmu al Quran, iaitu Sheikh Abdul Basit Muhammad Abdul Samad.