Laporan Bengkel Perancangan Strategik JSKM UiTM Cawangan Pulau Pinang 2022 / Mahanim Omar - Omar, Mahanim (Unit Penerbitan Dan Publisiti JSKM, 2022)
Universiti Teknologi MARA (UiTM) telah melancarkan cetakan biru UiTM 2025 Strategic Planning pada 2 haribulan disember 2020 dalam usaha menjadikan UiTM salah sebuah universiti yang terkemuka dunia. Perancangan UiTM dibuat berasaskan nilai I-DART (Ilmu, Disiplin, Amanah, Rajin, Tanggungjawab) serta memfokuskan tiga nilai organisasi iaitu Kecemerlangan, Sinergi dan Integriti atau singkatannya, ESR (Excellent, Synergy, Integrity). Dalam perangkaan tersebut, sembilan tema strategik yang berfokuskan kepada tiga Teras Strategik ini diharapkan dapat membantu UiTM mencapai matlamat pada tahun 2025. Kesemua perancangan ini diinformasikan dalam bentuk piramid (Rajah 1). Bagi mencapai puncak piramid ini, pelbagai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) di senaraikan berdasarkan kriteria yang telah dicapai oleh universiti terkemuka dunia. KPI ini diagihkan kepada kampus dan bahagian di bawah UiTM