Sistem penggredan makmal / Mohd Syahrul Hisyam Mohd Sani … [et al.] - Mohd Sani, Mohd Syahrul Hisyam; Khalid, Khairi; Bachok, Mohd Fairuz; Wan Abdullah, Wan Zukri; Jaafar, Mohd Risham; Muftah, Fadhluhartini; Alias, Rohaya; Mohsan, Nor Maslina; Osman, Ahmad Rasidi; Zainuddin, Mohd Razmi; Samat, Muhammad Mokhtar; Mohd Saim, Noraida (2009)
Pengurusan makmal yang kurang efesien akan mendatangkan kesan-kesan yang akan mengganggu kelancaran makmal. Atas dasar tersebut, makmal perlu sentiasa di dalam keadaan kondusif, teratur dan selamat melalui pengurusan makmal yang efisien. Bagi mencapai tahap tersebut, suatu sistem penggredan makmal perlu diwujudkan sebagai garis panduan dan rujukan bertujuan untuk menetapkan kedudukan sesuatu makmal. Oleh yang demikian, kertas kerja ini ditulis bertujuan untuk memperkenalkan konsep sistem penggredan makmal di dalam melihat bagaimana ia digunapakai bagi membantu mewujudkan makmal yang kondusif, teratur dan selamat. Modus operandi penilaian untuk penggredan makmal ini turut dicadangkan bagi memastikan keberkesanan sistem ini. Kertas kerja ini juga mengupas potensi sistem penggredan makmal ini sekiranya dilaksanakan dan akan menjadi salah satu amalan pengurusan terbaik pada masa akan datang.