Pandemik-19 / Nur Syafiqah Mohamad Fairuz and Mohd Zamri Azizan - Mohamad Fairuz, Nur Syafiqah; Azizan, Mohd Zamri (Faculty of Art and Design, 2021)
Sudah terang lagi bersuluh, semakin hari kita semakin menghampiri ambang tahun 2022. Keadaan ini menandakan sudah makin menganjak ke tahun kedua kita diuji dengan pelbagai cabaran dan rintangan yang bermula dari penghujung tahun 2019 lagi. Isu pandemik covid-19 yang tiba-tiba menjadi sohor ini telah menggemparkan seluruh dunia melalui penularan virus yang merbahaya dan mengakibatkan situasi seluruh dunia menjadi kucar-kacir dan panik. Pandemik yang kini berstatus gelombang ketiga di Malaysia ini harus dikekang bermati-matian agar penularan virus ini dapat dilenyapkan secepat yang mungkin. Kita sebagai rakyat Malaysia haruslah berganding bahu dan memberi kerjasama untuk mengekang virus ini dari terus menular dan melenyapkan nyawa insan-insan yang tidak berdosa dengan rakus. Koronavirus atau virus korona ialah sekumpulan virus yang juga merupakan penyebab bagi penyakit di kalangan haiwan mamalia dan burung. Virus-virus ini berupaya menjangkiti manusia bermula dengan simptom-simptom jangkitan saluran pernafasan yang ringan seperti selsema biasa dan penyakit yang boleh membunuh seperti SARS, MERS, dan COVID-19.