Teknik lemparan alin (Throwing) dalam penghasilan karya / Siti Norhashimah Suman - Suman, Siti Norhashimah (UiTM Perak Press, 2021)
Menurut Steve Mattison (2003), lempar-alin di atas mesin lempar-alin memerlukan latihan, kesabaran dan penumpuan. ’Throwing on the potter’s wheel requires practice, patience and concentration.’ Teknik ini memerlukan kemahiran dalam mengendalikan mesin lemparan alin ini. Walaupun menggunakan mesin untuk menghasilkan karya, tetapi karya yang dibentuk akan menampakkan gaya individu berkenaan yang tersendiri. Ia juga menghasilkan kualiti karya yang spontan. Ini kerana penggunaan mesin ini tetap memerlukan kemahiran tangan dalam membentuk dan membina karya yang ingin dihasilkan. Penggunaan mesin ini mampu menghasilkan produk atau karya dengan lebih pantas.