Tembikar perdagangan awal Semenanjung Tanah Melayu / Salwa Ayob - Ayob, Salwa (UiTM Perak Press, 2021)
Melihat kepada latarbelakang sejarah hubungan perdangangan Semenanjung Tanah Melayu termasuk Sabah dan Sarawak dengan pihak luar, ia sebenarnya telah pun bermula sejak dari awal zaman pra sejarah lagi. Sebagai contoh tembikar-tembikar neolitik yang dijumpai di Gua Bukit Chawas yang digunakan sebagai gerabah keranda dikatakan telah dibawa dari luar oleh kajian yang telah dijalankan pada 2007 melalui jalan air hingga kepedalaman Ulu Kelantan. Menurut kajian Ahmad Jaleni pada 2006 perkembangan perdagangan produk-produk selain tembikar kemudianya mula mengambil tempat dengan terbentuknya beberapa pusat pemerintahan kerajaan-kerajaan kecil di Asia Tenggara pada awal abad pertama dimana sistem pertukaran barang telah diamalkan oleh diantara para penduduk dikawasan tanah pamah dan kawasan bukit. Begitu juga dengan para penduduk dikawasan pedalaman dengan penduduk-penduduk dipersisiran pantai. Kedudukan geografi Tanah Melayu yang strategik turut memberikan kelebihan dalam menjadikanya laluan utama pengantara bagi kapal-kapal dangangan India dan China yang menggunakan pelabuhan- pelabuhan di pantai timur dan di Selat Melaka.