Corocovid / Nurul Aina Amira Mohd Aminuddin and Mohd Zamri Azizan - Mohd Aminuddin, Nurul Aina Amira; Azizan, Mohd Zamri (Faculty of Art and Design, 2021)
Arca merupakan salah satu bentuk pengucapan seni dan kebiasaannya dalam berfizikal tiga dimensi (3D). Definisinya lebih sinonim kepada aktiviti mengukir, menebuk, melarik atau memotong. Subjektiviti sesuatu arca memungkinkan ianya perlu diapresiasi dari pelbagai sudut persepsi mengikut kadar pengamatan setiap pemerhati. Tiada sempadan dalam menzahirkan arca selagi pengkarya tersebut mempunyai paksi diri dan berani dalam menterjemahkan pernyataan seninya mengikut luahan rasa dan niat yang ingin dikongsi agar rasa yang dipersembahkan itu sampai ke jiwa pemerhati.