Aktiviti penyelidikan peneraju penerbitan ilmiah yang berkualiti di UiTM Pahang / Ruziana Mohamed and Norhapizah Mohd Burhan - Mohamed, Ruziana; Mohd Burhan, Norhapizah (2009)
Selain daripada pengajaran dan pembelajaran, penyelidikan merupakan salah satu kriteria penting bagi mengukur kecemerlangan sesebuah universili. Melalui aktiviti-aktiviti penyelidikan ini juga impian UiTM untuk menjadi sebagai World Class University dapat direalisasikan. Oleh itu universiti mempunyai peranan yang besar dalam meneroka ilmu dan menghasilkan penemuan terkini melalui aktiviti-aktivili penyelidikan. Penyelidikan boleh dikongsi dan disebarkan kepada umum melalui penulisan atau penerbitan. Menyentuh aktivili penyelidikan di UiTM Pahang sendiri sememangnya mempunyai ramai pensyarah baru dan senior yang berwibawa serta pakar dalam bidang masing-masing. Melalui aktiviti-aktiviti penyelidikan ini secara tidak langsung akan memperkasakan penerbitan ilmiah untuk disebarkan kepada umum supaya masyarakat dapat memperluaskan pengetahuan, lebih kreatif, inovatif dan peka terhadap perubahan. Tetapi sejauh manakah penglibatan para pensyarah UiTM Pahang sendiri dalam aktiviti-aktiviti penyelidikan dan juga penulisan ataupun penerbitan? Apakah permasalahan dan cadangan yang boleh diberikan untuk menjadikan UiTM Pahang aktif dalam bidang penyelidikan dan seterusnya dalam bidang penulisan?