Pengenalan tuangan slip, proses penghasilan produk seramik berasaskan acuan / Mohd Shahrol Hanafi Mohd Raffie - Mohd Raffie, Mohd Shahrol Hanafi (UiTM Perak Press, 2021)
Tuangan slip adalah satu kaedah pembentukkan produk seramik yang popular di kalangan pengusaha seramik. Melalui kaedah ini, tanah liat cair (tanah liat cair yang diformulasikan) dituang ke dalam acuan yang diperbuat daripada Plaster of Paris seterusnya melalui beberapa proses sehingga terhasilnya produk mengikut bentuk acuan tersebut. Teknik ini memberi kelebihan kepada pembuatan produk pelbagai bentuk yang komplek dan tekstur yang sukar untuk dihasilkan menggunakan teknik-teknik seramik yang lain. Disamping itu juga, teknik tuangan slip ini menjimatkan masa dan jumlah pengeluaran yang tinggi dalam jangkamasa yang singkat. Selain daripada itu, penggunaan tenaga kerja separuh mahir juga sudah cukup untuk kerja-kerja penghasilan seramik menggunakan teknik tuangan slip. Ini menjadikan teknik tuangan slip amat signifikan untuk industri pembuatan seramik berskala besar.