Kajian kes penderaan dan penganiayaan terhadap isteri : Kajian kes di Kuching / Nurulhuda Mohamad Nordan … [et.al.]. - Mohamad Nordan, Nurulhuda; Abdul Karim, Susiantie; Mat Arid, Marzura; Adam, Jelumie (2002)
Kajian ini menerangkan serta menghuraikan keputusan hasil kajian kes penderaan dan penganiayaan terhadap isteri di Bahagian Kuching. Hipotesis yang diuji di dalam kajian ini ialah kesedaran masyarakat terhadap kewujudan Akta-akta yang melindungi hak-hak wanita, impak-impak yang diterima oleh manga-mangsa penderaan sama ada dari segi fizikal, emosi mahupun seksual dan kebahagian sesebuah keluarga yang tidak akan membawa kepada kancah penderaan. Seramai 100 orang responden mengambil bahagian yang terdiri daripada wanita-wanita yang tinggal di kawasan Kuching. Soal selidik yang diedarkan adalah untuk mendapatkan maklumat bagi tujuan analisa data dan kajian.